בחופשת הפסח, ביקרנו בגליל את חברינו גלית ואמיר. ספגנו לתוכנו מנה הגונה של טבע ושקט, שחררנו את הילדים להרפתקאות בחצר (שהיא בעצם די ג'ונגל), וטיילנו בוואדי יחיעם, אחד המקומות היותר יפים שביקרנו בהם לאחרונה.
כשחזרנו מהטיול, עייפים ורעבים, והתחלנו להכין ולחמם דברים לארוחה, הוציאה גלית מהמקרר קערה מכוסה תמימה למראה. מתוקף היותי גרגרנית ידועה, מיהרתי לפתוח אותה, שליתי ממנה בשלוש אצבעות פרח כרובית, והשלכתי לפה. מיד נמלא החיך שלי בשלל טעמים ותחושות: הכרובית רכה-פריכה, שמנוניות של שמן זית, חמצמצות רעננה של לימון וקליפת לימון וחרדל, וגרגרי חרדל מתפצפצים בפה.
מיד הבנתי, שכולם מוזמנים לאכול להם חומוס משובח מכפר יאסין, צלי עוף שחום משולחן הסדר, ותפודים אפויים מאותו השולחן, כל עוד הם ישאירו לי את הקערה הזאת (עם קצת מלפפונים בלאדי ולבנה טמרה סמיכה) ואוכל לקרוא לה ארוחת הצהריים שלי.
(וזה אכן מה שקרה, בייחוד כי החזקתי את הקערה קרוב אליי, וגמרתי את מחציתה עוד בטרם החלה הארוחה).
כמובן שלקחתי את המתכון, ושכבר הכנתי אותו. נדיר מאוד שאני מכינה משהו בדיוק לפי המתכון, וכמובן שתוך כדי הכנה התרוצצו במוחי שלל אפשרויות לתוספות ושינויים. פטרוזיליה וצלפים, גבינת קשקבל או פטה וזיתים, הכל יילך שם מצוין. אבל אני רציתי לשחזר את הטעם המדויק שמילא את פי כשהסבתי ליד השולחן בכליל, ונמנעתי בגבורה מלהוסיף דבר.
סלט הכרובית של גלית*
המתכון דורש אפייה בתנור של כרובית עם שיני שום שלמות. אצלי, הכרובית היתה מוכנה תוך חצי שעה, ולשינים היה עוד טעם שומי קצת חזק מדי, ולכן דליתי אותן מהתבנית והחזרתי לעוד חצי שעה בתנור. אתם מוזמנים לחתוך את הכרובית יותר גדול או להפריד אותה משיני השום מלכתחילה. ואולי אתם בכלל אוהבים שיני שום אפויות למחצה, ואז חייכם קלים ומצוינים.
1 כרובית בינונית, מפורקת לפרחים בגודל נוח לאכילה
1 ראש שום, ששיניו מפורקות וקלופות
30 מ"ל (2 כפות) שמן זית
לרוטב:
60 מ"ל (4 כפות) שמן זית
מיץ וקליפה מלימון אחד עסיסי
2 כפיות חרדל גרגרים (הגרגרים חשובים)
2 שיני שום אפויות וקצוצות(שתיקחו מהתבנית, כמובן)
מלח ופלפל לפי הטעם
1. מניחים בקערה גדולה, בשקית או בסיר, את פרחי הכרובית, שיני השום ושמן הזית. מכסים את הקערה בצלחת או את הסיר במכסה, ומנערים היטב, כדי שהשמן יצפה את הכל. מעבירים לתבנית מצופה בנייר אפיה, שתכיל את כל הפרחים בשכבה אחת. אם רוצים, מפרידים את שיני השום לקצה אחד של התבנית או לתבנית אחרת.
2. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני כחצי שעה, עד שהפרחים מזהיבים מעט ומתרככים מעט, אבל עדיין נשארים קצת פריכים. מצננים לטמפרטורת החדר. אם אתם אוהבים את הכרובית שלכם מסמורטטת, כסו את התבנית ואפו עד לרמת הרכות החביבה עליכם.
3. מכינים את הרוטב: מנערים בתוך צנצנת את כל המרכיבים. אפשרות נוספת: אם אתם אוהבים רוטב קרמי, תוכלו לטחון את כל המרכיבים בבלנדר מוט, לתערובת אמולסית דמוית מיונז.
4. מעבירים את הכרובית והשום האפוי לקערה, מוסיפים את הרוטב ומלח ופלפל לפי הטעם, ומערבבים.
(ומברכים את מזלי הטוב שיש לי חברות כאלה, שהן גם מבשלות, וגם כותבות ספרי ילדים).
*גלית מבקשת להצהיר, שהמתכון הוא מחברה של חברה, ששמה איילת להב. תודה איילת!
נשמע נהדר!
יש אצלנו כרוביות נהדרות עכשיו בשוק. נראה לי תזמון מושלם