צילמה: נעה קדמי.
כשהייתי ילדה, לדר הילך עליי קסם. כשמצאתי קיוסק שמכר את הדף הכתום-זוהר, השטוח והנדבק לשיניים, נהגתי לקנותו, לחתוך ממנו פיסות-פיסות ולהתענג על טעמו. לא העליתי בדעתי שאפשר להכין אותו בבית, מפירות נוספים פרט למשמש, ושזה יהיה כל-כך פשוט.
מתישהו לאחרונה הבנתי שלדר הוא כנראה פשוט מאוד להכנה. גיגלתי, וגיליתי שצדקתי. לא רק שהוא פשוט להכנה, גם קל מאוד לעשות אותו בריא, עם מינימום תוספות, ואת עיקר העבודה עושה התנור.
חשבתי שתות הוא פרי החורף האידאלי להכנת לדר. יש בו שילוב מצוין של מתיקות וחמיצות, קל לטחון אותו ובעונה זו הוא כבר לא יקר.
שיטוט ברשת העלה שהמתכון הוא די פשוט: טוחנים את התותים, מוסיפים קצת מיץ לימון לחמיצות, קצת דבש (מייפל או אגאבה יעבדו מצוין לטבעונים) למתיקות, משטחים בתבנית, ואופים הרבה זמן בחום נמוך.
אפיית יתר תניב ממתק תותים פריך, מעין צ'יפס תותים. כמובן שאני יודעת את זה כי שכחתי את הסיבוב הראשון של הלדר בתנור, ויצא צ'יפס כייפי וממכר לחלוטין, שהילדים חיסלו בדקות.
בסיבוב השני השתדלתי יותר, והצלחתי לזכור לבדוק את הלדר ולהוציא אותו בזמן, בעודו גמיש ולדרי, לפני שהפך לצ'יפס.
גם במקרה הזה, יכול להיות שהלדר יתייבש לכם בקצוות, אל תיבהלו. חתכו אותם ותנו לילדים. הם ישמחו. או שתגנבו לילדים ותאכלו בעצמכם, גם זו אפשרות.
אפיתי את הלדר ארבע וחצי שעות בחום של 90 מעלות עם מאוורר הטורבו מופעל. ללא המאוורר הטורבו, זה ייקח יותר זמן, ואם יש לכן מייבש מזון, ניתן להשתמש בו, אבל אז אין לי מושג כמה זמן זה ייקח, כי לי אין.
מדי פעם הוציאו את התבנית וגעו בלדר: הוא צריך להיות כמעט ולא דביק, אבל עדיין גמיש. בדקו בכמה נקודות, כי יכול להיות שהוא כבר יבש בשוליים אבל נוזלי קצת במרכז. במקרה כזה, תנו לו עוד קצת זמן בתנור.
כשהלדר מוכן, הסירו אותו מנייר האפייה, חתכו לרצועות, וגלגלו (אפשר לגלגל על נייר אפייה חדש או בלעדיו). הכמות שהכנתי, שלא היתה גדולה (כי רציתי להתנסות), החזיקה בערך שש דקות לפני שחוסלה על ידי עדת הארבה הפרטית שלי.
לדר תות (לדף לדר בגודל 30X20 בערך, שמספיק לשלוש גלילות קטנות)
350 ג' תותים, שטופים ונטולי עוקצים (בערך חצי סלסלה גדולה)
2 כפות מיץ לימון – או יותר, לפי חמיצות התותים שלכם
2 כפות דבש או מייפל – או יותר, לפי מתיקות התותים שלכם
- טוחנים את כל החומרים במעבד מזון.
- טועמים: אנחנו רוצים שהתערובת תהיה לנו קצת חמוצה מדי וקצת מתוקה מדי. מוסיפים ממתיק ומיץ לימון במידת הצורך.
- יוצקים את התערובת לנייר אפייה שהונח על תבנית, ומיישרים אותה לגובה של מילימטר וחצי בערך.
- אופים בתנור בחום של 90 מעלות עם מאוורר טורבו, כארבע וחצי שעות, או עד שהלדר יבש, מבריק וגמיש. במידה ואין ברשותכם תנור טורבו, הזמן עשוי להתארך. ניתן לאפות גם במייבש מזון.
- מוציאים מהתנור. במידה והקצוות התייבשו ונעשו פריכים, מסירים אותם. חותכים את שאר הלדר לרצועות, ומגלגלים כל רצועה לגלילה.
וואו!!
לילה לוקחת כל יום לדר תות / פטל / חמוציות לבית הספר, ובחיי שלא העליתי על דעתי להכין בעצמי. בהחלט מתכוונת לנסות את זה, אם כי יש לי תחושה מעיקה שלאריזת הממתק של הלדר יש חלק באטרקטיביות שלו..
בכל מקרה – תודה על ההברקה, את מדהימה!
איך הוא ארוז? בתור ילדה נהגתי לרכוש אותו בקיוסקים (אז עוד לא היו פיצוציות, רק קיוסקים), והוא היה מגולגל על פיסת ניילון דק ותחוב לתוך שרוולי ניילון בצורה בלתי-מושכת בעליל. האנגלים אורזים אותו בנייר כסוף, צבעוני ומרשרש?
אולי אם תראי לה את הפוסט ותלהיבי אותה על להכין לבד, זה יעבוד? ואולי אפשר לשלב.
ותודה! (אם כי יש להודות שכל מה שעשיתי היה לגגל homemade fruit leather והמידע זרם כמים).
לדר בבית? לא ידעתי שאפשר להכין! תמיד חשבתי שזה מסובך! בזכותך ביום מן הימים אכין איזה שטיח דביק מתוק וטעים (וביתי!) (:
נכון? גם אני תמיד חשבתי שזה בטח חתיכת סיבוך להכין. חוץ מהעובדה שצריך לעשות בייביסיטר על התנור כדי שהלדר לא יהפוך לצ'יפס (שיוצא מעולה, אגב, ויום אחד אקדיש לו פוסט משל עצמו), ההכנה היא ממש פשוטה.
מדהים. אני לא חושב שאי פעם אכלתי משהו כזה, ואפילו לא ידעתי מה הצורה הנכונה להגות את השם של זה עד שראיתי בתגובה למעלה שגיגלת fruit LEATHER….
אני נורא אוהב את הפוסטים האלה שלך של ה-DIY, כמו ממתקי הג'לי שעדיין צרובים לי בזיכרון ומחכים ליום שאכין אותם.
וצ'יפס תותים נשמע מרתק.
לא אכלת לדר?! בן כמה אתה? ומאיפה?
אני מאוד אוהבת להכין דברים בבית. במיוחד כשמתבר שהם כל-כך קלים להכנה, כמו במקרה ממתקי הג'לי, שהם באמת 10 דקות עבודה. בלדר יש את זמן ההמתנה שיכול להיות מעיק. והיתרון של צ'יפס הוא שלא צריך לדאוג מייבוש יתר. צריך ייבוש יתר!
~eek~
25?
רגע! זה הדבר הזה שבא באריזות דקות ושקופות ומקדימה יש ציור של אריה כזה? sour משהו? sticks? למרות שזה לא ממש סטיקס וזה נראה כמו יריעה, כמו בתמונה שלך.
eek indeed
.
.
אני בת 40!
בתקופתי, ותסלח לי שאני נשמעת קשישה אבל אני כנראה קשישה יחסית אליך, לדר היה מגולגל בניילון שקוף פשוט ונמכר בחנויות תבלינים ובפיצוציות. היה נראה ככה: http://www.cookshare.co.il/modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=19092
אני חושבת שמה שאתה מדבר עליו זה משהו אחר. דומה קצת בצורתו ללדר, אבל מצופה סוכר ונורא חמוץ, וכנראה הכי קרוב שהוא היה לפרי אמיתי זה אם במקרה עבר לידו מישהו שאוכל תפוח. זה גם טעים מאוד, אבל זה לא זה
טוב זה בתנור. נתראה בעוד 4 וחצי שעות. שמתי שתי תבניות, מקווה שיצא בסדר.
איזו יעילות! מחכה לשמוע איך יצא.
יצא מושלם! חתכתי למלבנים קטנים קטנים וגלגלתי. ממש סוכריות.
איזה כיף!
אגב טבעונים: נראה לי שעדיף להם להשתמש פשוט בסוכר (המהדרין יכולים להשתמש בסוכר קנים אורגני טבעי), שהוא טבעוני היות והוא עשוי מקנה סוכר – מייפל ואגאבה הם לא פחות מעובדים, אולי אפילו **יותר**, וכמובן הרבה יותר יקרים ופלצניים. לא רואה בהם שום יתרון על פני סוכר קנים לא מולבן.
יש ויכוחים רבים בסוגיה הזו
. אני מתנדנדת בין מייפל ודבש לסוכר קנים.
יצא פצצות שחבלז!!!!!!!!!!
יס!
היי דניאלה ! מאוד התלהבתי מהמתכון . לא היו לי תותים אז החלטתי להכין את הלדר ממשמשים והשני מתאנים. הכנסתי את שני המגשים לתנור למצב טורבו . הם בילו שם ארבע וחצי שעות , הוצאתי התחלתי לגלגל ואז גיליתי שהם רטובים באמצע .נאלצתי להחזיר לתנור . בסופו של דבר המגשים עם הלדר בילו בתנור כשש שעות .
הוצאתי , היה לי קשה להפריד את נייר האפייה .
התוצאה הסופית הלדר חלקית דומה לצ'יפס אך באמצע עדיין רטוב . שני הלדרים טעימים מאוד .
אני מאוד זקוקה להדרכה , איפה שגיתי ?
תודה רבה, ג'ני
הי ג'ני, מצטערת על העיכוב בתגובה.
לדעתי זה פשוט היה צריך יותר זמן. ואז השוליים טיפונת מתייבשים יותר מדי, אבל האמצע בסדר, והכל מתקלף בקלות.
אופציה אחרת, היא שאולי השכבה של הפרי הטחון היתה לא אחידה בעובי שלה, ובאמצע היתה הרבה יותר עבה.
אם זה יקרה לך שוב, אני מציעה פשוט להוריד את החלקים שכבר יבשים לגמרי, ולהמשיך לייבש בתנור את השאר. אם שום חלק לא יבש לגמרי, להמשיך לייבש בתנור ללא חשש. במקרה הגרוע, ייצא צ'יפס מתוק וטעים.
תודה דניאלה!
בשמחה!
היי, הפוסט נראה מגרה לנסות,
האם נראה לך שאפשר להכין את זה מחמוציות יבשות?
להשרות במים רותחים את החמוציות לריכוך ואז להמשיך באותו התהליך כמו התותים?
שמתי 3:50 שעות בתנור ויצא צ'יפס…אין מצב ש4.5 שעות זה הזמן…שימו לב שבאזור 3 שעות זה כבר מוכן. חבל על התותים.
אני הכנתי פעמיים ללא הצלחה. בפעם הראשונה שמתי 100 מעלות ונשרף..
בפעם השניה שמתי 75 מעלות ואחרי שעתיים הרוב היה שרוף ובאמצע רך..
חושבת לנסות בשנית…מברורים בעיניין הבנתי שאפשר לטחון את הפרי עם הלימון והדבש ואז לבשל על אש נמוכה הרבה זמן- עד שמצטמצם ואז לפרוס על נייר אפייה ולתת להתייבש שבועיים